Nelu Gabor - Sunt veacuri multe de atunci
Politologul Ciprian Siulea, invitat TOTB, spune insa ca in Europa secularizarea nu este completa, spre deosebire de SUA, statul finantand cultele in multe tari europene. Daca in tari precum Franta sau Olanda statul nu aloca subventii cultelor religioase si nu plateste salarii clerului, nu se poate spune acelasi lucru si despre Romania, unde cultele sunt subventionate de la bugetul de stat.
In principiu nu prea inteleg de ce este neaparat nevoie de biserica. Da, avem nevoie sa avem ca oameni credinciosi un loc formal (biserica ca si cladire, ca si spatiu al comunitatii) in care sa ne adunam din comunitate si sa ne rugam, ajutam, manifesta ca si crestini. Dar prea multe dintre obiceiurile ortodoxe sunt facute in asa fel in cat biserica este monopol de ajuns in Rai. De ce este nevoie de toata ierarhia stufoasa de popi, cardinali, episcopi, para-episcopi? Intreb si eu, nu pretind a fi teolog. Dar am citit despre Martin Luther si multe dintre principiile protestantismului, aplicate asa cum le vad aici, sunt pur si simplu common sense.
Nu am inteles care sunt ortodocsii nepracticanti. Daca te declari credincios al unui cult il si practici. Cred ca cei ce sustin ruperea Bisericii de Stat, sub toate aspectele, inclusiv financiare, militeaza pentru scindarea societatii in sine. Pentru ca institutiile unui stat, formale sau informale functioneaza integrat, sincronizat, sistematic. Daca privim fiecare institutie in parte ca fiind autonoma, independenta, in speta pe criteriul religios nu vad de ce nu ar avea dreptate comunitatea maghiara care proclama acelasi lucru dar pe consederente geografice, sociale, etnice si/sau culturale. Si apoi, democratia este regula majoritatii: daca majoritatea este religioasa si majoritatea da liniile directoare ale Statului atunci majoritatea spune si daca Biserica se integreaza cu Statul sau daca cele doua institutii sunt autonome. La momentul actual majoritatea sustine ca Biserica este integrata cu Statul.
Dumnezeu are alt plan pentru finantarea bisericilor, plan pe care putem cunoaste cu ajutorul Bibliei. Din pacate sunt foarte putine biserici, care iau in serios aceasta invatatura.Din pacate au fost si sunt multe biserici, care si in utilizarea banilor aduc numai rusine pe numele lui Dumnezeu!
Stiti ce mi se pare interesant? 87% sunt ortodocsi. BTW eu nu sunt ortodox dar cand s-a facut recensamantul nu am fost intrebat de nimeni de ce religie sunt? oare unde am fost adaugat? nu cred ca ma insel spunand ca la ortodocsi. Sunt multe culte care refuza sa primeasca finantare de la stat cum este cultul baptist, penticostal si altele. Mi se pare anormal ca banii mei sa mearga la ortodocsi atata timp cat nu sunt ortodox. Sunt grozavi ortodocsi? n-au decat sa finanteze un popa idiot care isi lalaie predica si daca ar avea 10 maini cu toate zece ar fura.
De fapt concurenta cu diferitele culte, secte si biserici este ceea ce BOR evita prin racordarea la bugetul public. Daca intr-adevar, 87% din romani sunt ortodocsi practicanti, atunci nu ar trebui sa aiba nicio problema in strangerea de fonduri. Daca, in schimb, o parte din acestia vor decide sa se alature unei alte biserici, eventual una care ii va convinge ca banii pe care ii doneaza vor ajunge la cei care chiar au nevoie de ei si nu in buzunarele adanci ale preotilor, atunci de ce sa fie nevoiti sa finanteze si excesele megalomaniace ale bisericii de stat? La fel cu ateii, agnosticii, musulmanii etc.
Eu sunt perfect de acord. Cand s-a facut Casa Poporului n-ati fost atat de inversunati ca se risipeste banul public. Si era criza si atunci. Lasati-ne si pe noi,crestinii, sa avem casa noastra. Inchiriati, vindeti Casa Poporului si veti avea bani pt ce vreti voi. Aveti curaj sa facem referendum, daca tot ne jucam de-a democratia ?
Prin sistemul simplu indicat de catre mine, s-ar putea vedea clar care preoti sunt iubiti si care sunt huliti, iar preotii ar incerca cu adevarat sa-si indeplineasca menirea. Pentru ca, din pacate, acum prea multi preoti traiesc intr-un lux jignitor de superior oamenilor pe care ii pastoresc. Este jenant ca preotii consuma foarte multe resurse pe cladirea unor biserici monumentale si a unor conace de vacanta cu piscine si jacuzzi, cand primul indemn al lui Isus a fost sa ne ajutam semenul in suferinta.